lördag 27 mars 2010

Tygbeställning

Idag har vi beställt tyg! Mycket tyg! Och mera tyg blir det! Jag vill helst inte tänka på vad det kostar, men inte är det gratis... Men nu är det ju så att smakar det så kostar det, och jag tycker det känns onödigt att lägga ner tid och pengar på nåt som är gjort i halvdant material.

Jag och Björn har många väldigt trevliga vänner, många av dem är par sedan flera år och nu är det dags för bröllop! Förra året gifte sig två av våra vänner med 1800-tals tema på sitt bröllop (inlägg om den klänningen kommer nog senare). I år är ett vikingatida bröllop planerat. Jag tycker det är jättekul att de gör sitt bröllop på sitt eget sätt, och det ger ju mig en ursäkt till att sy en vikingatida dräkt!

Så det här är vad som är beställt och vad det ska bli:
Krinklat lin, tunnt och genomskinligt. Väldigt mjukt och fint. Ska bli en särk till mig, dvs underklänning. Jag har tänkt göra den lång så att den sticker fram både längst ner vid fållen och vid ärmarna. Halsöppningen ska vara ganska liten så att tyget sticker fram lite där också. Det känns ju trist att ha ett sånt fint tyg om det inte ska synas alls! Särken ska handsys helt med vaxad blekt lintråd, Gütermanns.


Hampa, vit, tunn men inte så det syns igenom. Ska bli en skjorta till Björn. Nu säger jag skjorta för det känns enklast. Andra benämningar är väl kjortel, kolt, tunika... Ska sys för hand med samma tråd som särken ovan. Han har desutom lovat att testa att sy själv, jag tror det kommer gå prima! Ev kommer skjortan att prydas med brickband eller broderier, beroende på om det hinns med. Tanken är att den ska gå att använda utan något över så lite pyntad får den gärna vara.

Det här tyget har jag sedan tidigare och det är tänkt att bli en hängselkjol. Blått ylle, tunnt och mjukt med diskret rutmönster. Från början köpte jag det till en 1300-talsklänning, men mönstret är ju mer vikingatid så planen är att göra en hängselkjol och det som blir över ska bli en 1300-tals mi-parti nån gång i framtiden. Hängselkjolen ska handsys med oblekt vaxad lintråd. Ev (om jag känner mig rik) så köper jag spännbucklor att ha till... Det är ju ganska tjusigt. Faktiskt.

Det som saknas är tyg till ett par pösbyxor och nya benlindor till Björn och en klänning till mig. Det ska nog beställas från ett annat ställe. Sen funderar vi på att sy varsin kaftan också, men det får vi se om vi hinner... vi råkade iaf beställa lite tyg till det, bra att ha liksom :) Jag beställde siden att fodra kaftanen med och Björn beställde ylle. Det kommer bli så tjusigt så det är inte klokt! Och så måste vi bestämma vilket tyg kaftanerna ska vara i. Svårt det här med att bestämma sig, det finns ju så mycket fint! Diamantkypert, fiskbensmönstrat, tjockt ylle, tunnt ylle, rutigt, enfärgat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar